Spring til indhold
Hjem » Hvor mange finder kærligheden online?

Hvor mange finder kærligheden online?

Hvor mange finder kærligheden online?

Der har aldrig været flere muligheder inden for online dating, end der er i dag, men kan det egentlig betale sig at jagte kærligheden digitalt, hvis ønsket er at finde den eneste ene? Fører online dating til varige kærlighedsrelationer, og mange lykkes med at finde kærligheden online? Dette kigger vi nærmere på i artiklen her. 

Når det kommer til danske undersøgelser omkring, hvor mange parforhold der starter online, står det desværre lidt sløjt til. 

I forbindelse med vores research-arbejde til denne artikel, hvor målet har været at kortlægge, hvor mange der finder en kæreste online, var den bedste danske kilde, vi kunne finde, en DR-artikel fra 2014, hvor sociolog Casper Høeg Radil medvirker og fortæller, at dengang begyndte cirka hvert tredje romantiske forhold online.

I artiklen fortæller Casper Høeg Radil ligeledes, at han – tilbage i 2014 – havde en forventning om, at 700.000 danskere aktivt søgte en kæreste, og at 500.000 af disse blandt andet gjorde dette online via en eller flere datingtjenester.

Siden 2014 er der sket en del inden for online dating. En central forandring er, at datingappen Tinder er kommet til, og denne har på mange områder gjort det endnu mere normalt at date online, end det var tidligere. Som single anno 2022 er det nemlig nærmest en selvfølge, at man er på Tinder, uanset om man jagter en kæreste eller ej.

Derfor føler vi os ganske overbeviste om, at endnu flere dater online i dag end i 2014. Men blot fordi flere dater online i dag, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at endnu flere forhold starter online i dag end i 2014. 

Med fremkomsten af Tinder har online dating-kulturen nemlig også ændret sig inden for en række parametre. Har man erfaring med Tinder, ved man, at der er rigtig stor forskel på, hvad folk søger via denne app.

Nogle er der ganske vist, fordi de håber at finde kærligheden, men det er langt fra samtlige brugere, der har så noble intentioner. Andre bruger nemlig primært Tinder til at finde sexpartnere, mens atter andre bruger appen med henblik på at få bekræftelse.

Ønsker man en kæreste og dermed en dybdegående relation, er det vigtigt, at man investerer tid og tålmodighed, og når det kommer til at motivere til investering af disse valutaer, er Tinders brugerflade ikke altid voldsomt hensigtsmæssig.

Har man prøvet at være på Tinder, så ved man nemlig godt, at brugerfladen er gameficeret på en måde, hvor ens næste match altid blot er et par swipes væk, og at det altid er en fed følelse at få et nyt match.

Ovenstående fører utvivlsomt til, at mange Tinder-brugere ikke formår at investere tilstrækkeligt med tid og energi i at lære deres matches at kende, hvis et af disse skal udvikle sig til at blive mere end et ansigt på en digital skærm.

En række spændende datapunkter fra amerikanske undersøgelser

Som bemærket lykkedes det os desværre ikke at finde nogen særligt prangende danske datakilder omkring de online dating-forhold, som vi ønsker at belyse i artiklen her.

Til gengæld har vi fundet en række spændende amerikanske undersøgelser, der kaster lys over vores interesseområder.

En af disse undersøgelser blev indledt i 2005 og varede fem år. I denne konkluderes det blandt andet, at de ægteskaber, hvor relationen starter online via en datingtjeneste, generelt set holder længere end ægteskaber, hvor relationen indledes offline.

En smule relateret til ovenstående så konkluderer en undersøgelse fra 2013, at ægtefolk, hvis relation begynder online, generelt set er mere tilfredse med deres forhold end ægtefolk, der møder hinanden offline. 

Når det kommer til, hvor mange der finder sammen online, findes der også en del fine nyere amerikanske undersøgelser, eksempelvis en fra 2019 udført af mediet The Knot.

Ifølge denne mødes 22 % af alle par online.

I selvsamme undersøgelse hævdes det, at føromtalte Tinder er den datingtjeneste, der fører allerflest par sammen af alle online dating-tjenester. Nærmere bestemt står Tinder – ifølge undersøgelsen – bag 30 % af alle de sammenførelser, hvor et par mødes online og ender med at blive forlovede.

Så selvom motiverne for at være på Tinder kan være meget forskelligartede, kan man ikke benægte, at rigtig mange er på appen med henblik på at finde kærligheden, og at det da også lykkes for en stor mængde.

Tinder app